Ensimmäinen blogipostaukseni

29.10.2019

Hei vaan!

Tässä ensimmäinen blogipostaukseni. Tuota yllä olevaa otsaketta pitää kuulemma klikata, jotta koko teksti tulee näkyviin. Helevettiläinen, ei meille kyllä tämmösiä härpäkkeitä opetettu Varkaudessa, Tehtaankoulun ekaluokalla vuonna 1971... Olen näemmä siirtymässä nykyaikaan ja tälle vuosituhannelle, minäkin, vaikka edelleen koen seikkailevani sulkakynämiehenä nettimaailmassa. En olisi tähänkään pystynyt, siis luomaan tällaisia sivuja ilman jälkikasvuni apua. Kiitos kovasti. Siitäkin.

Tulen jatkossa käsittelemään täällä freelancer-näyttelijän työhöni liittyviä asioita. Kertomaan töistäni ja niihin liittyvistä mietteistäni.

Työskentelen aika laajasti kulttuurialan työkentällä. Ammattinäyttelijä olen ollut vuodesta 1991 alkaen, joten 30-vuotistaiteilijajuhla on pian tosiasia. Jos harrastusvuodet lisättäisiin lopputulemaan, niin olisin juhlinut jo 40-vuotista aikaani näyttämöllä. Työnkuvaan on kuulunut tyypillisen teatterityön lisäksi mm. runsaasti ääninäyttelemistä. Olen dubannut lukuisia, vai pitäisikö sanoa lukemattomia, hahmoja animaatiotuotannoissa. Olen toiminut myös TV-dokumenttien kertojaäänenä. Äänikirjojen lukeminen on tullut viimeisen vuoden aikana kovastikin esille ohjelmistossani. 

Kuluneen vuoden aikana olen tehnyt useamman TV- ja radiospotin, tai pikemminkin tietoiskun Rinki-ekopisteen "asiantuntijana", herra J. Jätevuorena. Loppukesästä 2019 olin mukana TV-sarjan Keihäsmatkat kuvauksissa. Sarjan tuotti Hihhihhii Oy ja se tulee ulos Neloselta keväällä 2020. Suomessa TV- ja filmityöt ovat näyttelijälle harvinaista herkkua, joskin hyvin mieluista sellaista. Sitä toivoisi saavansa tehdä filmityötä enemmänkin, jotta voisi kehittää ammattitaitoaan myös kameratyöskentelyn puolella. Onhan noita pikku vierailuja ollut vuosien varrella useissa tuotannoissa, vaan lisääkin tekisin.

Laulavana näyttelijänä musiikilla on iso roolinsa työkuvioissani. Olen laulanut - luonnollisesti - teatterissa musikaaleissa ja laulunäytelmissä. Lisäksi keikkoja on ollut aina perhe- ja firmajuhlista konserttilavoille asti. Jokunen lauluraita on tarttunut äänilevyille ja animaatioiden tunnareiksi. Viime viikolla sai uusintaensi-iltansa Musiikkiteatteri Kapsäkissä, Helsingissä, Eppu Nuotion kirjoittama ja Jukka Nykäsen säveltämä Yksinäisten kaupunki. Lavalla neljä laulavaa näyttelijää, joista yksi olin minä. Säestyksestä vastasi Jukka Nykäsen huikea trio ja ohjauksesta legendaarinen Kurt "Kurre" Nuotio.

Draaman kirjoittaminen on kulkenut myös oheistoimintana kyljessäni. Muutamia hengentuotteitani on esitetty myös ammattiteatterin lavalla. Arvostan suuresti kirjoittajia, jotka pystyvät tuottamaan jatkuvasti painokelpoista tekstiä. Itse kuulun niihin, jotka pystyvät isompaan kirjoitustyöhön ainoastaan silloin kun ns. henki puhuttelee.

Teatteriohjauksia olen tehnyt muutamia ammattilaisille ja alan harrastajille ja se puoli kiehtoo nykyisin entistä enemmän. Olen juuri aloittamassa ohjaustyötä Porvoolaiselle teatteriryhmälle, Teatterikuume Ry valmistaa ohjauksessani Reko Lundanin kirjoittaman Tarpeettomia ihmisiä -näytelmän. Teoksen ensi-ilta on 19.3.2020.

Ilmaisun ja laulutulkinnan tunteja ja kursseja olen järjestänyt kysynnän mukaan. Olen myös esiintynyt ja luennoinut mm. lääkäreiden koulutustilaisuuksissa, missä on harjoiteltu haastavia potilaskontakteja. 

Edellä kuvattuja töitä ja niitäkin, joita en nyt esitellyt tarkemmin, teen yritykseni Äänijänne t:mi kautta laskuttaen. Työni on moninaista ja siksi itselleni mieluisaa, vaikkakin vanhan laulun sanoin: "Voi, kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla!"

Nähdään ja kuullaan!